Meillä on selkäännousuramppi vanhan vajan edessä, vajaa kunnostetaan tällä hetkellä ja siksi sen ikkunat on peitetty muovipressuilla, jotka lepattavat tuulessa. Rampilta on kätevä nousta hevosen selkään; itse teen niin, että asetan hevosen (pää oikealle suuntaan) seisomaan tuon edessä olevan portaan ja rampin väliin ja kävelen luiskaa pitkin ylös, palkitsen hevosen hiljaa seisomisesta pienellä porkkanan palalla ja nousen varovasti selkään. Tämä hevosen hiljaa seisominen täytyy sille erikseen opettaa, muutoin se lähtee mukaan tai syömään ruohoa.
Toissapäivänä vein Maskaa siihen tuttuun paikkaan rampilla, mutta huomasin sen käytöksestä, että sitä pelotti ja lisäksi se alkoi nuolla kättäni, mikä on merkki Maskan jännityksestä. Pressu ei lepattanyt tavallista enempää, mutta jostain syystä Maska pelkäsi sitä. Juttelin Maskalle rauhoittavasti ja rapsuttelin sitä ja nousin rampille aivan sen vierestä eikä käyttänyt pyörätuoliluiskaa. Palkitsin sen tavalliseen tapaan porkkanan palalla ja nousin selkään. Maskalla on kiva tapa siirtyä lähemmäksi ihmistä selkäännousuvaiheessa.
Vaikka nuo pressut ovat olleet tuossa pari kuukautta ja hevoset ovat niihin tottuneet, voivat ne jonakin päivänä olla pelottavat, tuuli voi kantaa kauempaa jotain uutta ääntä tai jotain muuta samanaikaista outoa tapahtuu kun hevonen on pressun lähellä. Jo se, että kerrot ääneen hevoselle, että huomaat sen pelkäävän, auttaa paljon. Jos Maska ei olisi rauhoittunut, en olisi noussut selkään, vaan olisin alkanut sitä siedättämään lepattavaan pressuun.
Millä tavalla sinä rauhoitat pelkäävää lemmikkiäsi?