Tämä turvallisuusasiakirja koskee talutusratsastusta yleisötapahtumissa sekä Millihaan kotitallilla.

 

Toiminnan harjoittaja Millihaka, omistaja Raija Laine p. 040 72 88 779. Aapajoentie 323, 95560 Tornio. Millihaka on Suomen Ratsastajainliiton jäsentalli, hevosavusteiset palvelut.

 

Talutusratsastuksen suunnittelusta, turvallisuudesta ja ohjeistuksesta sekä mahdollisten avustajien toiminnasta vastaa Raija Laine. Millihaalla on toiminnan vakuutukset asianmukaisesti hoidettuna.

 

Ennakoitavat vaaratilanteet ja toimenpiteet vaaratilanteiden ehkäisemiseksi

Hevonen voi pillastua tapahtumapaikalla.

Vaara on epätodennäköinen, koska hevoset ovat koulutettuja ja totutettuja tehtäväänsä. Käytämme vain talutusratsastukseen soveltuvia rauhallisia hevosia. Tulemme tapahtumapaikalle tarpeeksi ajoissa, jotta hevoset voivat tutustua paikkaan. Toimenpiteenä ennakoidaan vaaratilanteita, esim. ohiajavaa traktoria, ja pidetään toiminnassa pieni tauko. Hevosia käsitellään rauhallisesti ja asianmukaisesti. Mukana on heinää hevosia rauhoittamassa.

 

Ratsastaja voi pudota hevosen selästä.

Vaara on epätodennäköinen, koska satuloissa on ns. kauhukahvat, joista voi pitää kiinni.  Hevosta talutetaan vain käynnissä, jolloin on helppo istua satulassa. Avustaja voi pitää ratsastajaa tarvittaessa kiinni tai kävellä vierellä.  Ratsastaja käyttää aina kypärää, joita tuomme mukanamme Millihaasta. Lisäksi Millihaasta tuodaan jakkara selkään nousua helpottamaan. Jos ratsastajalla on tasapohjaiset kengät, emme käytä jalustimia jotta jalka ei mene jalustimen läpi.

 

Vuoroaan odottavat ihmiset tulevat liian lähelle hevosta

Yleisöä ohjeistetaan pysymään kauempana, jotta hevonen ei kääntyessään polkaise ketään varpaille tai mahdollisesti pelästyessään potkaise. Myös selkään tulevat ja jo ratsastaneet ohjeistetaan käyttämään turvallista reittiä hevosen edestä tai sivulta.

 

Noudatamme Suomen Ratsastajainliiton ohjeita talutusratsastuksessa. Hevosia taluttaa 14 vuotta täyttäneet taluttajat. Pyrimme saamaan tapahtumassa rauhallisen paikan, joka sopii myös hevosten kavioille. Päihteiden vaikutuksessa ei saa ratsastaa.

 

Raija Laineella on voimassaoleva EA2-koulutus ja mukana tapahtumissa kulkee ensiapupakkaus. Raija Laine on koulutettu hevosalan ammattilainen (hevosenhoitaja, harrasteohjaaja, hevosavusteisen toiminnan ohjaaja mm.) joka tuntee hevoset ja osaa ennakoida mahdollisia vaaratilanteita.