Kävin Maskan kanssa ratsastamassa aamulla. Laittelin sitä kuntoon ulkona satulahuoneen oven edessä irti kuten tapanani on. Maskalla on toki päitset päässä ja riimunnaru selässä varmuuden vuoksi, vaikka se on tottunut seisomaan hiljaa sitä harjatessani. Maska syö siinä vähän heinää ja seisoo rauhallisesti laittaessani varusteita. Yleensä käytän ratsastushuopaa, siinä on mukava istua ja Maskakin pitää siitä. Tiedän tämän, koska Maska saa usein itse valita varusteensa, toissapäivänä se töni karvasatulaa pois eikä suostunut liikkumaan sen kanssa kun en kuunnellut sitä vaan satuloin vastoin Maskan tahtoa. Otin tuolloin karvasatulan pois ja ratsastin sen paljaalla selällä, mikä oli Maskan mielestä hyvä.
No, tänään Maska meni mielellään kentälle ja ratsastus sujui hyvin vasempaan kierrokseen, tehtiin kulmia ja voltteja pitkälle sivulle melkein ajatuksella hyvin pienin avuin.
Vaihdettiin suuntaa oikeaan kierrokseen ja Maska alkoi tekemään omatoimisia ravisiirtymiä, kiihdyttelemään vauhtia ja se halusi jatkuvasti vaihtaa suuntaa. Sen sijaan, että olisin pakottanut sitä ja vaatimalla vaatinut tottelemaan, pysäytin sen yhden pienen pienen hyvän hetken jälkeen ja lopetin ratsastuksen. Mielestäni ei kannata jatkaa, kun selvästi jokin vaivaa hevosta.
Eikä ihmekään, ettei Maska halunnut liikkua, huomasin vasta ratsastuksen jälkeen tarkemmin tutkiessani potkun jäljen takapolven sisäpuolella, siinä oli pieni ihorikko ja rasvatessanikin sitä kävi kipeästi, Maska työntää minua pois. Eli tällainenkin pieni epämukavuus saattaa vaikuttaa liikkumiseen ja ratsastukseen. Ihorikko on kuitenkin niin pieni, ettei siihen tarvita eläinlääkäriä, se hoituu ihan rasvaamalla, mutta kuvittele itsellesi vaikkapa kantapäähän rakko, miten kipeä se on!
Maska on tarkka varusteistaan, se on mielestäni erityisherkkä eli mikään karva ei saa olla väärään suuntaan satulan alla, ja satulahuovankin pitää olla mieluummin paksumpi kuin ohuempi. Kaikenlainen pienikin epämukavuus vaikuttaa Maskan käyttäytymiseen.
Kun olet hetkessä läsnä ja ratsastat tai muuten puuhaat hevosen kanssa, huomaat paremmin tällaisia epämukavuuden hetkiä saatikka sitten todellisen kivun, jota tarvitsee hoitaa.
Myös tällaisiin asioihin kiinnitetään huomio hevosentuoksuisissa hetkissä, hevosen käytös paljastaa kaikenlaisia asioita, kun niitä halutaan vain nähdä. Hevosen käytöksellä on aina syy, se yrittää kertoa jotakin ja meidän täytyy vain yrittää huomata se.
Tässä kiva kuva viime kesältä ratsastustunnilta, näin hienosti sujuu, kun kaikki on hyvin ❤️
300666593_1411658599317870_3000159753067