YRITYSVASTUURAPORTTI

 

Millihaan tavoitteena on panostaa hevosten ja ihmisten hyvinvointiin. Tarjoamme hevosille lajinmukaiset olosuhteet, hyvän hoidon ja käsittelyn sekä tarpeellisen määrän liikuntaa niin, että jokainen Millihaan hevonen on terve, koulutettu ja turvallinen. Haluamme, että Millihakaan on mukava tulla ja harrastaa ystävällisessä ilmapiirissä, jossa jokainen ratsastaja tuntee olonsa kaikin tavoin turvalliseksi.  Pidämme ympäristöstämme huolta kestävän kehityksen mukaisesti. Talli ja tallialue pidetään siistinä ja luonnossa liikutaan sitä kunnioittaen jälkiä jättämättä. Pyrimme olevaan pieni kotoisa hevosharrastustalli, jonne on helppo tulla ja pyrimme järjestämään kaikille hevosista kiinnostuneille mukavia hetkiä niiden parissa.

 

Hevosen hyvinvointi

 

Hevosten hyvinvointi ja terveys ovat erittäin tärkeitä. Otamme huomioon hevosen lajinmukaiset tarpeet, kuten laumassa elämisen mahdollisimman paljon ulkoillen suuressa tarhassa ja kesäisin isoilla laitumilla. Vesihuolto järjestyy ulos ympäri vuoden, talvella tarjoillaan lämmintä vettä juotavaksi.  Heinät jaetaan ulos tarhaan moneen pieneen kasaan, jolloin hevoset automaattisesti liikkuvat enemmän kuten ne tekisivät luonnossakin. Hevoselle tärkeää on syödä samaan aikaan samasta heinäkasasta saman kaverin kanssa. Meillä heiniä annetaan vähintään neljä kertaa vuorokaudessa, jolloin ruokintaväli ei jää liian pitkäksi. Yöaikainen ruokinta on vielä mietinnässä, olisi hyvä, jos hevoset saisivat heiniä tasaisesti ympäri vuorokauden. Heinätin -ruokinta-automaatti tai muu vastaava järjestelmä olisi tähän hyvä ratkaisu. Hevosen maha ei saa päästä aivan tyhjäksi vaan siellä on hyvä olla heinää, varsinkin ennen liikuntaa. Heinistä otetaan syksyisin analyysi, jotta muu ruokinta saadaan vastaamaan kunkin hevosen tarpeita. Ulkoilualue siivotaan joka päivä, jolloin tarkastetaan myös sitä ympäröivän aidan kunto ja tarkkaillaan hevosten liikkumista mahdollisia vammoja ja sairauksia silmällä pitäen.

Laitumet uudistetaan kolmen vuoden välein ja ne ovat jaettu lohkoihin laidunkiertoa varten, joten syötävää riittää pitkälle syksyyn. Millihaassa laitumen kynnöt ja kylvöt on ulkoistettu paikalliselle yrittäjälle, samoin kuin lantalan tyhjennykset sekä talvisin tallialueen ja ratsastuskentän auraukset.

Varusteista – satulat, suitset, satulahuovat, loimet, harjat – huolehditaan säännöllisesti ja ne pidetään puhtaina. Jokaisella hevosella on omat varusteet ja oma harjapakki, jotka löytyvät helposti satulahuoneesta nimettyinä. Satulat ovat satulasepän toimesta sovitetut jokaiselle hevoselle erikseen, mutta satulan sopivuutta tarkkaillaan jatkuvasti ja tarvittaessa satulat uusitaan. Kuolainmitta ja kuolaimen sopivuus on tarkistettu eläinlääkärin kanssa. Yksi hevonen käyttää toistaiseksi kuolainta ratsastustunnilla, muita ratsastetaan kuolaimettomilla suitsilla, joka on hevosille miellyttävä ja lempeä tapa ratsastaa. Satulahuovat ja loimet pestään tallilla olevassa pesukoneessa, isot toppaloimet viedään tarvittaessa pesulaan.  Satulahuovan pitää olla puhdas, jotta hevosen selkään ei tule liasta, hiestä tai hiekasta hiertymiä. Hevoset loimitetaan ulos huonolla ilmalla ja otetaan aikaisemmin sisälle.  Tuuletonta pakkassäätä hevoset kestävät hyvin ilman loimea, varsinkin kylmäveriset - kuten suomenhevonen - mutta meillä on kolme hevosta, jotka palelevat helposti ja saavat kylmästä lihasjumeja, joten ne loimitetaan syksyisistä kylmistä ilmoista lähtien.

Millihaassa käy eläinlääkäri säännöllisesti, noin kaksi kertaa vuodessa ja myös tarvittaessa, jos hevonen sairastuu. Hevosen hampaat tarkastetaan ja hoidetaan hammaspiikit pois raspaamalla, joten suu ja suun limakalvot pysyvät terveinä.

Tällä hetkellä hampaat tarkistetaan puolen vuoden välein, välillä riittää vuosittain, tämäkin on hevoskohtaista. Yhden hevosen hammaskoukut vaativat lyhyempää seuranta-aikaa. Hevoset rokotetaan kerran vuodessa infuenssaa ja joka toinen vuosi jäykkäkouristusta vastaan.

Sairas tai kipeä hevonen on tarpeen mukaan sairaslomalla ja sitä hoidetaan yhteistyössä eläinlääkärin, hierojan tai muun alan ammattilaisen kanssa.

Hevoset kengitetään kahdeksan viikon välein ja myös tarvittaessa.

Hevoset madotetaan kaksi kertaa vuodessa. Keväällä otetaan jokaiselta ulostenäyte, joka lähetetään Movet Oy:n laboratorioon madonmunien määritystä varten. Keväällä madotetaan se hevonen, jolla madonmunien määrä on yli 200. Syksyisin laidunkauden loputtua, marraskuussa, annetaan jokaiselle hevoselle kaksinkertainen määrä matolääkettä heisimatoja ja suolinkaisia vastaan.  

Ratsastusta meillä opetetaan Centered Riding- menetelmän mukaisesti, joka korostaa työskentelyä hevosen kanssa sitä kuunnellen ja istuntapainotteisesti. Centered Riding on hevoselle lempeä tapa ratsastaa, mutta ratsastajalta vaatii oman kehonsa käyttöä. Siinä hyödynnetään anatomian tuntemusta, mielikuvia ja kehon keskipistettä. Hevoset saadaan ratsastettua miellyttävästi pienillä avuilla, keskivartalon tuella ja istuinluilla. Biomekaaniikkaan pohjautuva istuntaopetus on mielenkiintoista ja palkitsevaa.

Ratsastustuntitoiminta on hyvin pienimuotoista, yleensä yksi tunti päivässä muutamana päivänä viikossa, joten hevoset jaksavat hienosti työssänsä. Raija työskentelee niiden kanssa monipuolisesti muutoin ja vapaapäiviä niille tulee yksi tai kaksi viikossa. Kesällä hevoset saavat viikon tai kaksi laidunlomaa, talvella vapaapäiviä tulee enemmän huonon kelin ja pakkasen takia. Ratsastustunnit sovitetaan myös sään mukaan, helteellä ja kovalla pakkasella rasitusta on vähemmän.

Hevoset ovat isoja eläimiä, joiden kanssa toimimisen pitää olla turvallista. Raija on koulutettu hevosalan ammattilainen, joka täydentää osaamistaan jatkuvasti. Hyvin koulutettu hevonen on turvallinen ja meillä Millihaassa opetetaan ratsastajia myös hevosten asianmukaisessa ja turvallisessa käsittelyssä sekä ratsastustuntien yhteydessä että erillisillä maastakäsittelytunneilla. 

 

Ratsastajan hyvinvointi

 

Millihaassa pyritään siihen, että sekä ratsastajat sekä tallipaikkaa vuokraavat kokevat olevansa tervetulleita tallille erittäin mukavan ja antoisan harrastuksen pariin. Haluamme ilmapiirin olevan sellainen, jossa jokainen voi olla juuri sitä mitä on, olla hyväksytty omana itsenään niin, että uskaltaa sanoa, jos vaikka pelottaa. Pelon ilmaiseminen on jopa toivottavaa, se otetaan huomioon sekä hevosta hoidettaessa että ratsastustunnilla. Pakko ei ole ravata tai laukata, jos ei uskalla, sen aika tulee sitten mahdollisesti myöhemmin. Apua saa aina tarvittaessa ja sitä pitää rohkeasti pyytää.

Opetuksessa käytetään paljon positiivista vahvistetta (kuten hevosillekin) ja ratsastustunnille pyritään saamaan rento ja luottavainen ilmapiiri, koska silloin oppii parhaiten. Rentous ja luottamus tarttuu ratsastajasta hevoseen ja päinvastoin, joten se hyödyttää kaikkia. Tunnin lopuksi loppukäyntien aikana keskustellaan jokaisen ratsastajan kanssa erikseen tunnin kulusta ja annetaan palautetta puolin ja toisin.

 

                                                         

 

Ympäristön hyvinvointi

 

Millihaka on Green Care Finland ry:n jäsen, joten ympäristö ja luonto ovat tärkeitä elementtejä tallin toiminnassa. Lannan siirtosopimus on tehty paikallisen yrittäjän kanssa, joka tyhjentää lantalan tarvittaessa omalle tai kynnön ollessa edessä myös Millihaan pelloille. Kuivikkeena käytetään suoraan pellolle soveltuvaa turvotettavaa puupellettiä, joka on ekologisesti tehtyä ja kuljetusmatka meille on lyhyt. Puupelletti ei pölise, joten se sopii hevosten herkille hengitysteille hienosti, samoin ihmisten, joten tallissa on raikas ja puhdas tuoksu. Moni allerginen ratsastaja ja vierailija sanookin tallin ilman olevan hyvä eikä siitä tule heille hengitysoireita.

Laitumet on jaettu lohkoihin, joten laidunkierron ansiosta syötävää riittää pitkälle syksyyn asti. Loppusyksystä kaikki laitumet ovat avoinna, joten hevosilla on todella iso alue käytettävänä.

Kuivaheinä pienpaaleissa ostetaan paikalliselta viljelijältä, joten heinäkin tulee Millihakaan lähialueelta.

Roskat ja muu jäte kuljetetaan kaatopaikalle kerran vuodessa isompana kuormana ja siellä ne lajitellaan ohjeen mukaisesti. Paristot toimitetaan keräyslaatikoihin. Jäteauto hakee sekajätteen kahden viikon välein. Poltettava jäte poltetaan pellolla sopivalla säällä. Pyrimme myös pienentämään jätteen määrää mm. välttämällä turhia pakkauksia ja suosimalla kierrätettävää materiaalia.

Luonnossa kuljettaessa jätetään mahdollisimman vähän jälkiä ja kuljetaan luontoa kunnioittaen, oksia ei taitella eikä luonnonkukkia kerätä, vaan niitä ihaillaan niiden kasvupaikoilla. Luonnon eläimiä häiritään mahdollisimman vähän.

Sähköä ja vettä säästetään käyttämällä energiatehokkaita valaisimia ja ehjiä sähkölaitteita. Tallilla on pakastin kylmäsuojia varten, joten vettä ei käytetä hevosten jalkojen kylmäämiseen.

Ruokahuoneessa on käytössä kahvinkeitin, vedenkeitin ja mikrouuni. Kahvikupit tiskataan käytön jälkeen. Paperilautasia on vielä vähän käytössä, tarkoitus olisi hankkia tallille lautasetkin ja päästä kertakäyttöastioista eroon. Ratsastajille suositellaan oman juomapullon käyttöä.

Millihaassa mietitään vielä kierrätyksen tehostamista, kauppojen kierrätysalueet ovat tarkoitettu kotitalouksille, joten ainoa vaihtoehto lienee viedä jätteet edelleen kaatopaikalle. Talli ja tallialue sekä tarhat pidetään siistinä sekä tavarat paikoillaan, joten Millihaassa on turvallista sekä hevosten että ihmisten viettää aikaa ja harrastaa.